• LITERARNI NATEČAJ ZA ANGELSKO ZGODBO 2021

BAZEN zgodba št. 81

Bazen.

Vse se je začelo z bazenom.

Za vse je bil kriv bazen.

Tako je razmišljal Bojan, ko je premleval dogodke prejšnjega tedna. Takrat mu je Zala sporočila, da sta povabljena na zabavo k sošolcu Davidu. Na zabavo ob bazenu za zaključek srednje šole. Bojan se je nemalo začudil, ker se z Davidom nista toliko družila, in vedel je, da ima David čez dober mesec popravni izpit. Pa saj, starši mu bodo priskrbeli inštruktorje in vse bo urejeno.

Bojanu so se že iz ranega otroštva ljudje s hišo in bazenom zdeli zelo srečni ljudje, obogateni z blagostanjem in neke vrste svobodo, da si lahko »privoščijo«. Sam je odraščal v učiteljski družini, kjer je znanje pomenilo bogastvo in ne zunanji blišč. Toda v življenju je že tako, da je nedosegljiv sad najbolj vabljiv.

Z Zalo, njegovo punco, sta prispela, ko je bila zabava že v polnem teku. Bojan se ni mogel nagledati razkošja hiše z bazenom in skrbno negovane okolice. David je bil lep fant, športne postave, sproščen in glasen. V nasprotju z Bojanom, ki je bil drobne postave, zadržan in

polikanega videza. Vzdušje pa je bilo tako, da se je Bojan kmalu vključil v veselo družbo in odvrgel plašč negotovosti in plašnosti. Povsod se je razlegal smeh, nekateri so plesali ob ali v bazenu. Slišalo se je nazdravljanje ob izbrani hrani, glasni pogovori, ko so se križala mnenja. Tu in tam se je kak par umaknil v zasebnost na ležalnik. Z Zalo sta se družila bolj v Davidovi skupini. Vse to je trajalo do polnoči, ko so se v prijateljskem vzdušju počasi začeli razhajati.

Bojan je poiskal Zalo v skupini deklet in rekla mu je, da bo odšla z njimi. Poljubila sta se v slovo. Nenadoma se je sam znašel ob Davidu, ki ga je objemal okoli ramen in mu ponujal, da mu razkaže hišo. Vstopila sta in takrat se je zgodilo. David ga močno objel in poljubil, ob tem pa naredil selfi. Kar je sledilo, je bilo kot najhujše sanje. David je preprosto zahteval, da mu Bojan preko svojega očeta profesorja priskrbi podatke za popravni izpit, sicer bo vsem poslal ta selfi. Bojan ni vedel, kako je prišel domov. Vse do jutra ni zatisnil oči. Črna noč se je zdela še bolj črna in prihajajoči dan tudi. Potem se je odločil. Obiskal je Davida, ki je ravno užival v jutranjem plavanju. Ko se je David zleknil na ležalnik, je Bojan prisedel. Pogledal je Davida in mu v rahli zadregi razložil, da mu v nobenem primeru ne misli priskrbeti izpitnih nalog. Ne glede na posledice Davidove grožnje. Davidov odziv je bil nepričakovan. Pogledal je Bojana, kot da ima slabo vest, in se opravičil za prejšnji večer. Vzel je mobi in izbrisal tisti selfi. Saj ga v resnici nikoli ne bi uporabil. Priznal je, da ga je zelo strah popravnega izpita. Bojan je najprej samo strmel in si potem vidno oddahnil. Davidu je ponudil, da se bo učil z njim. Razšla sta se s prijateljskim stiskom roke.

Svet je spet dobil barve in svetlobo. Bojan ga je upodobil na svoji sliki Dva prijatelja in bazen. Slika je postala njegova najljubša. Naslikal je čas, ko je negibno stal ob bazenu in je David pod vodo plaval proti njemu. Nastala je svetla slika dveh oseb, hiše, narave, z niansami modre in zelene barve, tako čista in brezmadežna.


Pika


za LITERARNI NATEČAJ ZA ANGELSKO ZGODBO 202138 views0 comments

Recent Posts

See All