• LITERARNI NATEČAJ ZA ANGELSKO ZGODBO 2021

KORONA - ANGEL MOJ zgodba št. 93

Updated: Aug 13

Ležala je v postelji in jokala v blazino. Vse sanje so se ji podrle. S Klaro in Anjo so bile zmenjene, da odpotujejo skupaj na morje. Kako srečna je Klara, ko ji je uspelo narediti šoferski izpit, in to v tem kovidnem času!

Vedno so se skupaj učile. Pomagale so si, kolikor se je dalo in žele so lepe uspehe. Pa je prišla korona. Presneti virus! Kar iznenada se je vzel in se bliskovito hitro razširil po vsej zemeljski obli. Tudi naša mala Slovenija ni bila izvzeta. Razglasili so pandemijo. Ljudje niso več smeli prihajati skupaj. Na obraze so si morali nadeti medicinske maske, razkuževati so si morali roke, če so hoteli v trgovino ali na urad. Zaprli so lokale, kulturne ustanove. Šole so učile na daljavo. Uvedli so policijsko uro. Mladi se niso smeli več družiti.

Tako je virus ločil tri dobre prijateljice Laro, Klaro in Anjo.

Res je, pogovarjale so se virtualno, to je preko računalnikov. Tudi pomagale so si, kolikor se je dalo. Vendar to ni isto. Niso se več učile skupaj. Zdaj je morala vsaka zase predelovati snov, ki so jim jo profesorji posredovali preko računalnikov. Bilo je težko. Niso vedele, v kake globine znanja se naj spuščajo. Morda so premalo predelale? Le kako bo pri maturi? To leto je bilo za vse tri zelo težko. Odpadel je maturantski ples, odpadel končni izlet, valeta. Zadnji mesec so spet hodile skupaj v šolo, ker so se zdravstveni ukrepi nekoliko sprostili, a epidemije še ni bilo konec. Še se je bilo treba testirati, še je bilo treba paziti, da se dijaki niso družili s tistimi izven njihovega mehurčka.

Toda dekleta se niso zmedla.

»Zabava lahko počaka,« so si rekle.

»Zdaj je prvo učenje«, je menila Lara, »potem si bomo dale duška!«

»Prejšnji teden sem naredila šoferski izpit,« se je pohvalila Klara.

»Zakaj pa nisi povedala, da ga greš delat?« je bila užaljena Anja.

»Saj nisem vedela, da mi bo uspelo. Nisem vaju hotela razočarati. Če bom uspešno opravila maturo, sta mi ati in mami obljubila, da dobim Polo, majhen volkswagnov avto.«

»Super, da si postala voznica!« se je navduševala Lara. Po maturi nas boš peljala na morje!«

Tudi Anja se je s tem strinjala in obljubila je, da bo preko računalnika poiskala najprimernejši kraj, kjer bi letovale.


Sedaj so imele še razlog več, da uspešno končajo srednjo šolo. Trudile so se in njihov trud je bil bogato poplačan. Vse tri so opravile četrti razred gimnazije in maturo z lepim uspehom. To je bilo veselja! Srečna so bila dekleta in srečni so bili njihovi starši. Klara je dobila avto, Anja in Lara pa dovolj denarja, da sta si lahko privoščile čudovite počitnice.

Klara je prijateljici popeljala na izlet v Logarsko dolino. Z njimi je bil tudi Anjin fant Vane. Ona je imela fanta, ki je že bil študent. Pripovedoval jim je o lepem študentskem življenju in vse so se veselile, da bodo šle študirat v Ljubljano. Še bolj pa so se veselile skupnih počitnic, kajti Vane in Anja sta našla za znosno ceno primerno mobilno hišico v kampu blizu Pulja. Samo na maturitetne izkaze še morajo počakati in začelo se bo njihovo najlepše poletje!


Toda ni šlo vse tako, kot so pričakovali. Nekaj dni, preden so nameravali odpotovati, je Lara kar na lepem zbolela. Glavobol, kašelj, težko dihanje. Sprva je mislila, da je samo majhen prehlad, toda pojavila se je vročina, ki je zelo narasla. Apetit je čisto izgubila. Še tisto malo, kar je zaužila, je šlo skozi njo. Izgubila je vonj in okus. Dušilo jo je in hlastala je za zrakom. Starši so poklicali zdravnika, ki je takoj ugotovil covid 19 in jo je napotil v bolnišnico. Tam je obležala. Priklopili so jo na kisik in dobila je infuzijo. Po nekaj dneh se ji je začelo stanje popravljati. Preiskave so po enem tednu pokazale, da pljuča niso tako prizadeta, kot je kazalo in tudi okus in vonj sta se ji povrnila. Zdaj je že dihala brez priključka na kisikovo bombo in po malem je začenjala jesti lažjo hrano. Zelo je shujšala. Smela je iti domov.

Medtem ko je bila v bolnišnici, so se njeni prijateljici in Vane sami odpeljali na morje. Dolgo so se posvetovali, kaj bi naredili, a ker so imeli vse pripravljeno, so pač sami odšli, čeprav jim je bilo žal, da Lara ne more iti z njimi. S prijateljico so imeli stike preko mobitela. Pogovarjali so se in ji pošiljali slike. Ko je Lara videla, kako uživajo v vodi in na sončni plaži, ji je postalo tako hudo, da se ni mogla več premagati. Zarila je obraz v blazino, da bi udušila jok. Čutila je, kako je za vse prikrajšana. Kaj ji pomaga prav dobro maturitetno spričevalo? Kaj ji pomaga vse odrekanje? Res, dosegla je to, kar si je želela, a nagrada, tista lepa nagrada, ki je sanjala o njej, ji je splavala po vodi.

Mama, ki je tudi prebolevala isto bolezen, vendar v lažji obliki, je prišla v sobo. Sedla je k njej na posteljo, ko jo je videla vso obupano. Pobožala jo je po laseh, rekoč:

»Lara, ne joči! Kmalu boš zdrava in vse bo še dobro.«

Dekle je obrnila glavo, da je mama videla njen objokan obraz, in je z mržnjo dejala:

»Prekleta korona! Uničila mi je vse, kar maturanti doživijo lepega!«

»Ne jezi se! Nekaj je sicer izgubljenega, ni pa vse. Imaš dolge počitnice. Vse boš še nadoknadila.«

»Še lepo letovanje na morju mi je požrla! Ti ne veš, kako lepo se imata Anja in Klara.« Mami ni zaupala, da je z njima še Vane. »Prvič bi šle seme na morje. Tako sem se veselila! Jutri se že vračata.«

Spet je zajokala, tokrat še huje.


Naslednji dan.

Nastal je lep julijski popoldan, čeprav je še malo pred tem deževalo. Ni bilo prevroče in sonce je prijetno sijalo skozi okno in metalo svoje tople žarke na Larino posteljo. Glavo je imela naslonjeno na blazino in je poslušala popoldanska radijska poročila. Zdrznila se je, ko je slišala:

»Blizu Postojne se je zaradi prehitre vožnje zgodila huda prometna nesreča. Volkswagen Polo, ki ga je upravljala mlada voznica, se je na mokrem cestišču zasukal in predrl varnostno ograjo. V nesreči so ugasnila tri mlada življenja.«


Jana Hartman Krajnc

LITERARNI NATEČAJ ZA ANGELSKO ZGODBO 2021
72 views0 comments

Recent Posts

See All